Elvis Presly

5. července 2007 v 1:33 | hyena555 |  Známi ludia

ELVIS PRESLY


Jedna z nejvýraznějších postav poválečné pop music, zpěvák, kytarista a herec. Široký stylový záběr, nejvýznamnější ale v oblasti rock´n´rollu. Narozen v americkém městě Tupelo (stát Mississippi) v r. 1935. Ve 13 letech se s rodiči přestěhoval do Memphisu. Zpívat začínal v kostelních sborech.
http://www.first-impressions.nl/inf/700/images/edelcollectie-elvis_02.gif
V létě 1953 pořizuje první dvě soukromé nahrávky u Sun Records (pro matku). U téže firmy vznikají v následujícím roce další snímky, m.j. That´s All Right Mama, která vyjde na singlu a má ohlas v místním rádiu. Vyjdou i další dva singly a Presley absolvuje první místní koncerty (s kytaristou Scotty Moorem a baskytaristou Billem Blackem). Hudebně čerpá především z blues a country.

V r. 1955 má první větší ohlas v americ. měřítku nahrávka Baby Let´s Play House (první s bicími). V témže roce se jeho manažerem stává plukovník Tom Parker a Presley od 1.1. 1956 přechází ke značce RCA. Zásadní zlom znamená hit Heartbreak Hotel (natočený v Nashville), který se v r. 1956 dostává až na první příčku amer. hitparády a hitem je i v Anglii. Stejně úspěšné je album "Elvis Presley". Následují hity I Want You, I Need You, I Love You (1956, 1. v USA), Don´t Be Cruel (1956, 1. v USA), Hound Dog (1956), Love Me Tender (1956, 1. v USA). První příčku amer. hitp. obsazuje i album "Elvis".

V r. 1956 se Presley objevuje i v prvním filmu, jehož původní název The Reno Brothers byl přejmenován na Love Me Tender. Presley se stává teenagarským idolem a sexuálním symbolem, m.j. i díky svému pódiovému vystupování. Následují další hity: Too Much (1957, 1. v USA), All Shook Up (1957, 1. v USA, v Anglii), Teddy Bear (1957, 1. v USA, z filmu Loving You), Jailhouse Rock (1957, 1. v USA i v Anglii), Don´t (1958, 1. v USA), další jedničky v americ. albové hitparádě "Loving You" a "Christmas Album" též další filmy - Loving You (1957), Jailhouse Rock (1957) a King Creole (1958).

V březnu 1958 Presley nastupuje do armády (od srpna slouží v NSR). V době jeho služby se ale prosazují další hity: Hard - Headed Woman (1958, 1. v USA, z filmu King Creole), I Got Stung / One Night (1959, 1. v Anglii), I Need Your Love Tonight (1959, 1. v Anglii), A Bing Hunk O´ Love (1959, 1. v USA). V březnu 1960 se vrací do civilu.

Období první poloviny 60. let je doprovázené hity Stuck On You (1960, 1. v USA), It´s Now Or Never (1960, 1. v USA i v Anglii), Are You Lonesome Tonight? (1960, 1. v USA i v Anglii), Wooden Heart (1961, z filmu G.I. Blues, 1. v Anglii), Surrender (1961, 1. v Anglii i v USA), Marie´s The Name, His Latest Flame (1961, 1. v Anglii), Can´t Help Falling In Love (1962, 1. v Anglii), Good Luck Charm (1962, 1. v USA i v Anglii), She´s Not You (1962, 1. v Anglii), Return To Sender (1962, 1. v Anglii), You´re The Devil In Disguise (1963, 1. v Anglii), Crying In The Chapel (1965, původně natočeno už v r. 1960, 1. v Anglii). K významnějším albům tohoto období patří m.j. "Elvis Is Back!" - 1. v angl. hitp., "His Hand In Mine" - obsahující hlavně gospely, "Something For Everybody" - 1. v amer. hitp., "Pot Luck" - 1. v angl. hitp. a "How Great Thou Art" - opět nábožensky laděné, s titulní písní oceněnou Grammy.
http://www.nytimes.com/books/99/01/03/specials/elvis.7a.jpgV období 60. let hrál Presley v dlouhé řadě filmů, někdy hodně slabé kvality: G.I. Blues (1960, film. soudtrack 1. v amer. hitp.), Wild In The Country (1961),BlueHawaii (1961, film. soundtrack 1. v amer. i angl. hitp.), Kid Galahad (1962), Girls! Girls! Girls! (1962), It Happened At The World´s Fair (1962), Fun In Acapulco (1963), Kissin´ Cousins (1964), Viva Las Vegas (1964), Roustabout (1964, film. soundtrack 1. v USA), Girl Happy (1965), Tickle Me (1965), Paradise Hawaiin Style (1965), Harem Scarum (1965), Spinout (1966), Frankie And Johnny (1966), Easy Come, Easy Go (1967), Clambake (1967), Double Trouble (1967), Stay Away Joe (1968), Speedway (1968), Live A Little, Love A Little (1968), Trouble With Girls (1969), Change Of Habit (1970), Charro (1969), atd.

V květnu 1967 se Presley oženil, ale se svojí ženou Priscillou se po 5 letech rozvedl. Jeho popularita v průběhu 60. let klesala, ale na sklonku desetiletí slaví comeback. Má další hity: In The Ghetto (1969, 1. v Anglii), Suspicious Minds (1969, 1. v USA), The Wonder Of You (1970, 1. v Anglii). Úspěsná jsou i alba "Elvis - NBC TV Special", "Elvis Sings Flaming Star..." - 1. v Anglii, "From Elvis In Memphis" - 1. v Anglii, "He Touched Me" - cena Grammy, "Aloha From Hawaii Via Satellite" - 1. v USA. V r. 1973 měl premiéru ceněný dokumentární film Elvis On Tour. V r. 1975 obdržel cenu Grammy i za píseň How Great Thou Art. První příčku angl. hitparády obsadila kompilace "Greatest Hits" a to poprvé v r. 1975 a podruhé v r. 1977, t.j. až po jeho smrti (zemřel 16. 8. 1977). Záhy následuje i vrchol anglického žebříčku pro píseň Way Down.

Filmografie:
1969 Change of Habit - Dr. John Carpenter
1969 The Trouble with Girls - Walter Hale
1969 Kovboj /Charro!/ - Jess Wade
1968Trochu žít,trochu milovat /Live a Little, Love a Little/ - Greg Nolan
1968 Speedway - Steve Grayson
1968 Stay Away, Joe - Joe Lightcloud
1967 Lionpower From MGM - archivní záběry
1967 Clambake - Scott Heyward/'Tom Wilson'
1967 Double Trouble - Guy Lambert
1967 Easy Come, Easy Go - poručík (j.g.) Ted Jackson
1966 Spinout - Mike McCoy
1966 Paradise, Hawaiian Style - Rick Richards
1966 Frankie a Johnny /Frankie and Johnny/ - Johnny
1965 Harum Scarum - Johnny Tyronne
1965 Tickle Me - Lonnie Beale
1965 Girl Happy - Rusty Wells
1964 Roustabout - Charlie Rogers
1964 At žije Las Vegas /Viva Las Vegas/ - Lucky Jackson
1964 Příbuzenský polibky /Kissin' Cousins/ - Josh Morgan/Jodie Tatum
1963 Fun in Acapulco - Mike Windgren
1963 It Happened at the World's Fair - Mike Edwards
1962 Girls! Girls! Girls! - Ross Carpenter
1962 Kid Galahad - Walter Gulick
1962 Poslechni ten sen /Follow That Dream/ - Toby Kwimper
1961 Blue Hawaii - Chad Gates
1961 Wild in the Country - Glenn Tyler
1960 Flaming Star - Pacer Burton
1960 G.I. Blues - Tulsa McLean
1958 King Creole - Danny Fisher
1957 Vězeňský rock /Jailhouse Rock/ - Vince Everett
1957 Loving You - Jimmy Tompkins (Deke Rivers)
1956 Love Me Tender - Clint Reno

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 smalltaa smalltaa | 5. července 2007 v 11:57 | Reagovat

mas tu hruby veci a dobrou muziku asi si to nastavim jako domovskou stranku

2 hyena555 hyena555 | E-mail | Web | 6. července 2007 v 6:36 | Reagovat

hehe ....diky :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama